Jak správně skladovat ovoce a zeleninu

Ovoce a zeleninu, které je třeba uskladnit na delší dobu, je dobré uložit v plastových přepravkách k tomu určených. Přepravky mohou mít různé rozměry, nejčastěji se základnou 600*400 mm a různou výškou. Přepravky na ovoce a zeleninu jsou děrované jak po stranách, tak na dně, pro lepší přístup vzduchu.

Plastová přepravka na ovoce

Plastová přepravka na ovoce

Ideální místo pro skladování je sklep nebo jiná chladná místnost bez stálého osvětlení a s dobrým přístupem vzduchu. Teplota by měla být v rozmezí 0-4°C. Možné je i skladování na balkoně ve stínu, kde je díky stálému proudění vzduchu odvětráno stopové množství etylenu, takže dozrávání se zpomaluje. Ovoce je třeba překrýt prodyšným pytlem, nebo teplou dekou pokud jsou v zimě na mrazu.

Před samotným uložením do přepravky je třeba ovoce přebrat a potlučené plody odstranit. Ovoce déle vydrží, když mu ponecháte stopky. Například jablka a hrušky vylučují látku, která urychluje zrání, takže je lepší je separovat od ostatních plodin, nebo je k nim naopak přidat pokud chcete zrání urychlit.

Přebrané a zdravé plody můžeme do přepravek uložit v jedné, maximálně dvou vrstvách.

Pokud ukládáme do dvou vrstev, tak horní by měla být řidší, abychom zajistili lepší proudění vzduchu.

Komentáře nejsou povoleny.