Blíží se sklizeň jablek. Do čeho je budete sbírat?

Rok se překulil do své druhé poloviny a blíží se sklizeň jablek. A že jich letos bude! Tolik ovoce jako tento rok už jsme dlouhá léta nezažili. Do čeho budete jablka a hrušky sbírat? Máte několik možností, které se odvíjí od toho, na co jablka použijete. Jestli se je chystáte uskladnit na temné, suché a chladné místo, kde vám vydrží až do jara, pak jsou nejlepší plastové přepravky. Jestli je budete sbírat na mošt, pak vám postačí jednoduché pytle.

Sklízení jablek
Sklízení jablek

Jablka na uskladnění – plastové přepravky

Na uskladnění jsou nejpraktičtější vyšší plastové přepravky. Můžete tam opatrně jablka naskládat na sebe, v přepravce mohou „dýchat“, vejde se jich tam více a přepravky můžete skládat jednu na druhou. Aby vám nezačala jablka hnít, je potřeba je do přepravek dávat s citem (žádné házení) a dát si pozor, aby jablka nebyla už nahnilá. Ideální je tam dávat jen ručně trhaná jablka i se stopkou. Padaná jablka dejte raději na moštování.

Plastové přepravky jsou snadno omyvatelné, dobře se přenáší, jsou lehké a pevné. Ve sklepě je pak můžete hezky skládat na sebe, což vám ušetří dost místa. Do přepravek můžete jablka rovnou sbírat nebo je do nich jen šetrně předávat.

Jablka na moštování – jutové pytle

Letos je jablek opravdu hodně. Když jich máte příliš, vždycky si z nich můžete nechat udělat mošt. Na mošt se hodí i padaná jablka, můžete je dokonce setřást ze stromu a posbírat. Když máte jablek spoustu, na moštování se hodí samozřejmě i jablka trhaná. Do moštárny se jablka nejlépe vozí v jutových nebo jiných pytlích. Do pytle jich můžete dát až 50 kg (podle toho, kolik unesete) a do kufru auta si pak naložit několik pytlů. V některých moštárnách vám dokonce udělají takový mošt, který vydrží i několik měsíců. Klasický mošt je totiž potřeba vypít rychle, než začne kvasit (v řádu dní). Mošt si můžete také zmrazit, máte-li dostatečně velký mrazák.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít