Jak správně skladovat ovoce a zeleninu
Ovoce a zeleninu, které je třeba uskladnit na delší dobu, je dobré uložit v plastových přepravkách k tomu určených. Přepravky mohou mít různé rozměry, nejčastěji se základnou 600*400 mm a různou výškou. Přepravky na ovoce a zeleninu jsou děrované jak po stranách, tak na dně, pro lepší přístup vzduchu.
Ideální místo pro skladování je sklep nebo jiná chladná místnost bez stálého osvětlení a s dobrým přístupem vzduchu. Teplota by měla být v rozmezí 0-4°C. Možné je i skladování na balkoně ve stínu, kde je díky stálému proudění vzduchu odvětráno stopové množství etylenu, takže dozrávání se zpomaluje. Ovoce je třeba překrýt prodyšným pytlem, nebo teplou dekou pokud jsou v zimě na mrazu.
Před samotným uložením do přepravky je třeba ovoce přebrat a potlučené plody odstranit. Ovoce déle vydrží, když mu ponecháte stopky. Například jablka a hrušky vylučují látku, která urychluje zrání, takže je lepší je separovat od ostatních plodin, nebo je k nim naopak přidat pokud chcete zrání urychlit.
Přebrané a zdravé plody můžeme do přepravek uložit v jedné, maximálně dvou vrstvách.
Pokud ukládáme do dvou vrstev, tak horní by měla být řidší, abychom zajistili lepší proudění vzduchu.